Intune'u kullanarak organizasyonunuzdaki bilgisayarlara çeşitli uygulamalar dağıtabilirsiniz. Bunun için .msi uzantılı uygulamaların dağıtımı daha kolaydır. Öncelikle daha kolay bir yol olan .msi uzantılı uygulamaların dağıtımını, daha sonra .exe uzantılı dosyaların nasıl paylaşılacağını açıklamak istiyorum.
Msi paket yüklemesi için Google Chrome uygulama örneğini kullanalım.
Aşağıdaki linkleri kullanarak yükleme adımları için gerekli olan dosyaları indirebilirsiniz. Google Chrome msi paketi için; https://chromeenterprise.google/browser/download/?utm_source=adwords&utm_medium=cpc&utm_campaign=2024-H1-chromebrowser-paidmed-paiddisplay-other-chromebrowserent&utm_term=downloadnow-chrome-browser-enterprise-download&utm_content=GCFQ&brand=GCFQ&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAtOmsBhCnARIsAGPa5yb81dbyhcNyNuJfKcAPpPG_nwV1O435sObc-nufrBixIAD8uXRuKogaAsycEALw_wcB&gclsrc=aw.ds#windows-tab
msi paketlerini intune yükleme paketi haline dönüştüren IntuneWinAppUtil uygulaması için; https://github.com/Microsoft/Microsoft-Win32-Content-Prep-Tool . IntuneWinAppUtil uygulamasını yükledikten sonra çalıştırıyoruz ve ilk komut satırına dönüştüreceğimiz uygulamanın bulunduğu dosya pathini yapıştırıyoruz.
Enter'a basıp devam ediyoruz ve path içindeki msi paketinin adını sonuna ".msi" uzantısı ekleyerek enter'a basıyoruz.
Sonraki komutta dönüştürülen dosyanın nereye kaydedileceğini belirtiyoruz. Ben yine aynı path içine kaydediyorum. Enter'a bastıktan sonra çıkan "Do you want to specify catalog folder" sorusuna "N" ye basarak devam edebilirsiniz.
Uygulama dönüştürme işlemi başlatılacak ve dönüştürme işlemi tamamlandığında uygulama kendiliğinden kapanacaktır. Paketi kaydettiğiniz klasörü açtığınızda .intunewin uzantılı "chromeentprs.intunewin" paketinin oluştuğunu göreceksiniz. intune yüklemesinde bu paketi kullanacağız.
https://intune.microsoft.com adresinde yetkili hesap ile oturum açıyoruz. Apps > Windows menülerinden uygulama yönetim sayfasına ilerliyoruz ve Add butonuna basıyoruz.
Açılan pencerede "Windows App (Win32)" seçeneğini seçerek Select diyoruz.
Uygulama konfigürasyon aşamasına geçtikten sonra açılan pencerede "Select App Package File" ardından "select a file" alanındaki dosya simgesine tıklayarak intunewin paketinin olduğu dosya yoluna gidiyoruz ve dosyayı seçip ekliyoruz. App information sayfasında uygulamamızın ismini yazıyoruz. App version sekmesi otomatik olarak doldurulacaktır. Publisher olarak bağlı olduğunuz kuruluşun veya uygulama geliştiricisinin adını yazabilirsiniz. Next diyerek "Program" sekmesine geçiyoruz.
Program sayfasında "install command" ve "uninstall command" sekmeleri otomatik gelecektir. "Device restart behavior" seçeneğini "Determine behavior based on return codes" olarak seçebilirsiniz. Return Code bölümündeki kodları kendiniz hangi kod ne ifade ediyor diye anlayabilmek için kendiniz de belirleyebilirsiniz.
"Requirements" sayfasında system architecture seçeneğini 32bit, 64 bit veya her ikisi olarak seçebilirsiniz. Minimum operating system seçeneğinde ise uygulamanın hangi versiyon ve üzerinde olan versiyonlar için kurulabilir olacağını seçerek "Next" diyoruz.
"Detection Rules" sayfasına geliyoruz. Numaralı butonlara sırayla basarak görseldeki şeçimleri yapıyoruz. 3 numarada msi seçtikten sonra product code otomatik doldurulacaktır.
Msi ekledikten sonra "Next" diyerek devam ediyoruz. Eğer bu uygulamayı yüklemeden önce kurulması gereken uygulamalar varsa bu bölümde belirleyebiliriz ancak yok ise "Dependencies" sayfasını geçiyoruz ve "Supersedence" bölümüne geliyoruz. Burada eğer varsa uygulamanın hangi uygulama yerine kurulacağını seçiyoruz. Chrome'un daha eski bir versiyonunu bilgisayara daha önce deploy etmiş olabiliriz. Uygulama listesinden eski versiyonu bulup seçiyoruz. Eski versiyonu sil seçeneğini Evet olarak işaretliyoruz. Eğer sıfır kurulum ise bu adımı da boş geçiyoruz.
Assignments sayfasını şimdilik geçiyoruz ve herhangi bir grup tanımlamadan "Create" diyerek uygulamanın yüklenmesini bekliyoruz. Sağ üstte uygulamanın yükleme durumunu takip edebilirsiniz.
Yükleme bittikten sonra uygulamanın kimlere dağıtılacağını belirlemek için Assignments sayfasına geri dönüyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç husus var. Kısaca şöyle açıklayayım;
Oluşturulan uygulamanın Properties sayfasına gidiyoruz ve Assignments menüsüne giriyoruz. Burada grupları tanımlayabileceğimiz üç alan görüyoruz. "Required" alanında uygulama direk o gruptaki kişilere gönderilecek ve kurulacaktır. "available for Enrolled Devices" alanına grubu tanımlarsak uygulama kullanıcıların isteğe göre kaldırıp kurabilmeleri için "Company Portal" uygulamasında görünecektir. Bunun için Company Portal'ı da yapılandırmış olmanız ve cihazlara dağıtmış olmanız gerekmektedir. Bunu daha sonra farklı bir başlıkta açıklayabiliriz. Uninstall bölümünde ise uygulamanın kaldırılmasını istediğimiz kullanıcıları seçebilir. Bu durumda uninstall komutu çalışır ve uygulama cihazlardan kaldırılır. Required alanına ilgili grubu ekleyerek devam ediyoruz. Burada bir diğer önemli konu da Required alanına eklenen grup için "End user notifications" ayarını Hide olarak değiştirmektir. Bunu yapmazsanız kullanıcılara yükleme adımları için bildirimler gönderilecektir. Eğer beklenmedik bir hata oluşursa kullanıcıya yansıyacak ve size geri dönüşü olacaktır. Hem sessiz kurulumun da bir anlamı kalmayacaktır. Bu yüzden Hide olarak değiştirip arka planda kullanıcıya hissettirmeden kurulumu yapıyoruz.
Exe uzantılı paketlerin intune üzerinden dağıtımı (WinRAR) ; https://www.uzunpath.com/post/microsoft-intune-ile-exe-uzantılı-dosya-dağıtımı
Comments